Myclub iv logo ivlogga

Påskexpeditionen 2019

Publicerad 2018-11-28 09:56

Välkommen till 2019 års påsktur med Idrottsveteranerna. För fjärde året i rad åker vi till fjällen över påsken med våra sårade veteraner och medlemmar! Turen går av stapeln den 17 april 2019 kl. 15.00 till den 23 april 2019 kl. 14.00, dvs. totalt 6 skidåkningsdagar, 7 nätter och 2 resdagar. Avresa sker från södra Sverige på eftermiddagen den 16 april 2019 och hemresa sker från Norrland på eftermiddagen den 23 april 2019.

I år genomförs resan i Sarek nationalpark där vi kommer att uppleva en av de sista riktiga vildmarkerna i Europa och upptäcka nationalparkens vackra fjällmassiv.

Nytt för i år är att vi kommer att dela upp oss på tre grupper. Den första gruppen (märkt med grön färg på bifogad karta) kommer att ledas av ett erfaret norrlandsbefäl och verksamheten är anpassad för sårade/skadade medlemmar och öppen för alla. Inledningsvis kommer en-två nätter att spenderas på en fjällstation för grundläggande teoretisk utbildning i kallt väder och vintermiljö. Därefter kommer transport med snöskoter ske för att slutligen fortsätta utbildningen på fjället. Utbildningen kommer att omfatta enklare skidåkning, bo i bivack, bo i tält, matlagning och grundläggande vintertjänst. Verksamheten i den första gruppen kommer att anpassas efter deltagarnas fysiska och psykiska förmågor. Målet med den första gruppens verksamhet är att stärka den enskilde deltagaren fysiskt och psykiskt, att ge en jag-klarar-det känsla, få möjlighet att prova på "att gå på tur" samt stärka banden med andra likasinnade.

Den andra gruppen (märkt med röd färg på bifogad karta) kommer att skida mellan de olika fjällstationerna på Kungsleden utmed Sareks östra gräns, ca 10-30 km per dag. Det kommer att finnas möjlighet att bo inomhus på fjällstationerna alternativt i tält i anslutning till fjällstationerna. Det är bra med tidigare fjäll/turskidåkningserfarenhet men inget krav. Målet med den andra gruppens verksamhet är att ha en avslappnad tur i vackert vinterlandskap, god träning och bra laganda mellan deltagarna.

Den tredje gruppen (märkt med blå färg på bifogad karta) kommer att skida inne i Sarek och upptäcka många av dess mest berömda berg, platåer och dalgångar. Ungefärlig sträcka som kommer att tillryggaläggas per dag är 40 km, inklusive toppturer på näraliggande toppar. Boende sker enbart i tält. Tidigare turskidåkningserfarenhet är ett krav. Alla deltagare i den tredje gruppen ska kunna springa 10 km på under 60 minuter, bära en ryggsäck överstigande 30 kg samt kunna hantera tält och friluftskök. Målet med den tredje gruppens verksamhet är att få god träning, bestiga ett antal toppar i Sarek och upptäcka stora delar av Sarek.

Alla grupper kommer att äta frystorkad mat genom att koka sitt eget vatten, utom när förläggning sker i fjällstugorna.

Sårade veteraner deltar utan kostnad och stödmedlemmar till självkostnadspris.

Anmälan görs till Idrottsveteranernas tävlingsansvarige Milad Samadi på milad.samadi@idrottsveteranerna.se eller på mobilnummer 0733774113 senast den 16 mars 2019.

Praktiska detaljer:

Resa:

För deltagare från södra Sverige kommer vi i största mån samordna tågresan så att vi bokar samma sovkupéer. Avresa sker på eftermiddagen den 16 april med ankomst till Gällivare den 17 april vid lunchtid. Därefter är det länsbuss till Kebnats och snöskoter till STF Saltoluokta.

Hemresan påbörjas på eftermiddagen den 23 april med ankomst till södra Sverige den 24 vid lunchtid. I annat fall är alternativet att flyga till Kiruna eller Narvik och därefter ta lokalbussen till Gällivare, beakta dock incheckad vikt och behovet av att komplettera bränsle etc. till kök.

Mat:

Möjlighet kommer att finnas för att köpa dygnsportioner av frystorkad mat för hela turen från Idrottsveteranerna till självkostnadspris. Kostnaden för detta är ungefär 300 kronor per dag.

Skidor:

Det är s.k. turskidor samt stighudar som krävs för genomförande. Om man inte äger sådana kan de hyras, förslagsvis antingen på Sporthyra i Kungälv eller via STF Saltoluokta att hämtas på plats. OBS, tänk på att vara ute i god tid eftersom det är högt tryck under påsken. Detta påverkar inte sårade veteraner för vilka Idrottsveteranerna kommer att ordna skidor och stighudar.

Utrustning:

För förslag på utrustning se dokument "Equipment list -19" på Idrottsveteranernas hemsida. Sårade veteraner har möjlighet att låna ryggsäck, sovsäck, vindsäck, liggunderlag, kök, spade och tält av Idrottsveteranerna. Samtliga medlemmar kommer också att kunna bo i Idrottsveteranernas tält. Gällande annan utrustning kan ni höra av er till Milad Samadi för hjälp eller frågor.

Ekonomi:

Sårade veteraner deltar utan kostnad. Stödmedlemmar i Idrottsveteranerna följer med till självkostnadspris. Tågbiljetter kostar ca 2 000 kronor, frystorkad mat för 5 dagar kostar ca 1 500 kronor, skidhyra för en vecka kostar ca 1 000 kronor, boende i fjällstuga ca 600 kronor per natt och tältplats i anslutning till fjällstuga ca 150 kronor. Därtill tillkommer viss kostnad för skotertransport mellan STF Saltoluokta och busstationen i Kebnats.

Leif Ölmeborg
Pdf Map.pdf (200 KB)
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub