Myclub iv logo ivlogga

Vad är yoga och vad är det bra för?

Publicerad 2021-11-02 11:15

Vad är yoga och vad är det bra för?

Det finns många olika former av yoga idag, på gym, yogastudios och online. Det är inte helt lätt att veta vad de olika yogaformerna innebär, om det står yoga på schemat. Det kan vara fysiskt dynamiskt och det kan vara en stillasittande meditativ yoga. Båda är yoga. Ofta är det en serie av rörelser/positioner tillsammans med en medveten andning.

Jag går inte in närmare på varje yogaform är, utan vill fokusera lite mer på effekten av yoga.

Vanliga fysiska och mentala effekter är starka, smidiga muskler, bättre rörlighet, cirkulation och balans. Yogan kan ge sänkt blodtryck, sänkt stressnivå, förbättrad sömn, ökad koncentration och en större förmåga att hantera olika situationer.

Genom VA (Veterans Administration) Center, i USA, har man sett en rad olika positiva effekter av yogan som en del i behandling mot PTSD. Det finns olika studier på detta.

Min egen yogaresa startade för snart 20 år sedan. Jag drabbades då av situationer med mycket stress och sjukdom. Efter en operation blev jag rekommenderad att prova yoga. Jag kände att yogan hjälpte mig både fysiskt och mentalt. Jag fortsatte yoga och utbildade mig så småningom till yogalärare.

Jag fick kontakt med organisationen Connected Warriors i USA och blev intresserad av deras yoga för veteraner. Och härom året fick jag möjlighet att hålla en yogaklass för Idrottsveteranerna.

Jag har här satt ihop en kort klass med text och bild, som jag hoppas att du vill testa.

Du får gärna återkoppla till mig med dina reflektioner och synpunkter, eller om du har några frågor.

Maila i så fall till: lakey.elizabeth@gmail.com

OBS! Om du delar klassen till någon annan, glöm inte ange källan! Stort tack på förhand!

Namasté,

Liza

Karianne Esseveld
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub